Centrá voľného času majú byť financované cez obce formou dotácie na žiaka

21.06.2012 Bratislava

Bratislava 20. júna (TASR) – Centrá voľného času by mali byť podľa Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) financované cez obce a mestá. Každá obec či mesto na Slovensku by tak dostali dotáciu na dieťa na záujmové vzdelávanie. Tieto peniaze by si potom obce rozdelili medzi centrá voľného času, umelecké školy a iné záujmové krúžky, ktoré sa na jej území nachádzajú. Na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave o tom informoval predseda ZMOS Jozef Dvonč spolu s výkonným podpredsedom združenia Jozefom Turčánym.

"Chceme podporiť zmenu v tom zmysle, aby sme financovanie záujmového vzdelávania nastavili spravodlivo," podotkol Dvonč. V súčasnosti je totiž záujmové vzdelávanie financované sčasti aj cez centrá voľného času. Podľa ZMOS-u sa však pri takomto systéme dostane potom menej peňazí na iné činnosti v obci, napríklad na materské školy.

"Tiež nie všetky mestá majú centrá voľného času," dodal Dvonč. Zmeny, ktoré navrhuje ZMOS, sú už zahrnuté v novele zákona o financovaní základných škôl, stredných škôl a školských zariadení. Zákon prešiel medzirezortným pripomienkovým konaním a mali by sa ním zaoberať poslanci v parlamente.

Centrá voľného času ale požadujú, aby peniaze, ktoré sú určené pre ne, putovali priamo cez centrá. "Mestá a obce nemajú záujem použiť tieto peniaze niekde inde, nevyženieme deti na ulicu," doplnil Dvonč. Mestá sa podľa jeho slov tiež starajú o záujmové vzdelávanie.
 

Vyberte región